ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ


Μια φορά κι έναν καιρό
Ναι, η ιστορία καμιά φορά φαντάζει σαν ένα γοητευτικό παραμύθι που σε παρασύρει σε άλλες εποχές, σε διαφορετικές συνήθειες, σε άλλα ήθη και έθιμα, που όμως αποτέλεσαν τη βάση για ένα ακόμα πιο παραμυθένιο παρόν. Αφού γνωρίσετε την ιστορία του Λατίνι αλλά και της τοποθεσίας του, και έρθετε εδώ να το ζήσετε από κοντά, στο τέλος σίγουρα θα αναφωνήσετε: «Έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα».
Πού πας, καραβάκι;
Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και πλάστε την εικόνα ενός αρχοντικού, που κάποτε στο κάτω μέρος του φιλοξενούσε την αποθήκη, και στους πάνω ορόφους την οικογένεια του καπετάν Βαγγέλη, του παππού του σημερινών ιδιοκτητών, Βασίλη και Ιβανέλας Βασιλόπουλου. Ο καπετάνιος παρέα με το «Μαρία» του, καράβι βαπτισμένο έτσι από τη μητέρα του καπετάνιου, σήκωνε τα πανιά του και ταξίδευε μέχρι την Αλεξάνδρεια. Και αν ο καλός ο καπετάνιος φαίνεται στη φουρτούνα, ο καλλιτέχνης φαίνεται από τις δημιουργίες του. Εν προκειμένω, από τα περίφημα ξύλινα καραβάκια που φιλοτεχνούσε ο παππούς με τα ροζιασμένα χέρια του, επιμένοντας πάντα στη λεπτομέρεια. Μία από τις δημιουργίες του μπορείτε να δείτε σήμερα «αραγμένη» πίσω από τη τζαμαρία του ξενοδοχείου. Ένα καραβάκι φορτωμένο με τόσες αναμνήσεις για τον εγγονό που, με εμμονή και αυτός στη λεπτομέρεια, κατάφερε να μετατρέψει το σπίτι του παππού στο υπέροχο Οικογενειακό Ξενοδοχείο Λατίνι.
Μα, τι είναι το λατίνι;
Σε αυτό το ξενοδοχείο, που άνοιξε τις θύρες του στο κοινό το 2005 με σήμα κατατεθέν το καραβάκι, η ονομασία προέρχεται, από πού αλλού, από έναν ναυτικό όρο. Latini είναι σύμφωνα με την ιταλική ορολογία της ιστιοπλοϊας το τριγωνικό πανί ενώ λατίνια συνηθίστηκε να λέγονται και τα παραδοσιακά, σπάνια πλέον, καραβάκια που διέθεταν αυτό το είδος πανιού.
Πού βρίσκομαι στ’ αλήθεια;
Είναι ωραίο να βγαίνεις στο μπαλκονάκι σου για να καλημερίσεις την πρωινή δροσιά και να ξέρεις όσα βλέπεις μπρος σου τι είναι και ποια ιστορία κουβαλούν. Λοιπόν, βρίσκεσαι στην πλατεία του Αγ. Νικολάου, που οπτικά ενοποιείται με τη μεγαλύτερη ακριβώς δίπλα της πλατεία Φιλελλήνων. Η μικρή πλατεϊτσα πήρε το όνομά της από τον ομώνυμο ναό, ο οποίος μεταφέρθηκε από το εσωτερικό της πόλης εδώ το 1713, κατόπιν επιθυμίας του Ενετού διοικητή Αυγουστίνου Σαγρέδου. Ο σημερινός ναός είναι του 1836 ενώ αξίζει να μπείτε μέσα για να δείτε τις εικόνες, τον άμβωνα και το ξυλόγλυπτο τέμπλο του. Ακριβώς απέναντι από το Λατίνι, βρίσκεται το κτίριο της Στρατιωτικής Λέσχης, και παραδίπλα εστιατόρια, ταβέρνες και καφέ που στεγάζονται σε καλοδιατηρημένα, αναπαλαιωμένα κτίρια. Βορειοανατολικά της πλατείας, στην οδό Βασιλέως Όθωνος, ξεχωρίζει ένα από αυτά, το Μέγαρο Ιατρού. Ένα υπέροχο νεοκλασικό κτίριο του 19ου αιώνα όπου στεγαζόταν το παλιό Δημαρχείο, ενώ από το 2008 στεγάζει το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard. Απέναντί του ακριβώς, στέκει από το 1903 το Μνημείο Φιλελλήνων που ανεγέρθηκε στη μνήμη των Γάλλων φιλελλήνων που αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Τούρκους στην Ελληνική Επανάσταση. Στα βορειοδυτικά, να και η προτομή της Μαντούς Μαυρογένους, της ηρωίδας της Ελληνικής Επανάστασης, που έμεινε εδώ από το 1824 ως το 1831. Τόση ιστορία μαζεμένη σε ένα μικρό μόνο αλλά σημαντικό κομμάτι της γης του Ναυπλίου!

CF036877 2

hotel3 lounge2

LatiniHotel-1PalmTrees2

LatiniHotel